Landschap
De provincie vindt het belangrijk dat goed wordt gekeken naar de impact van datacenters op de leefomgeving.
Datacenters hebben een zogenaamde ‘bovenregionale functie’, wat betekent dat de aanwezigheid van een datacenter een impact kan hebben op meerdere regio’s (gebieden met meerdere gemeentes). Daarom vindt de provincie het belangrijk dat de regio’s in Noord-Holland samen goede afspraken maken over de bouw of uitbreiding van datacenters. Datacenters zijn door hun bovenregionale functie uniek en wijken in die zin af van gewone bedrijventerreinen.
Water
Waterbedrijf PWN verzorgt de drinkwatervoorziening. PWN levert tijdens warme zomers ongeveer 0,6% van haar totale drinkwaterlevering als koelwater voor datacenters; 74% van het drinkwater gaat naar huishoudens, 26% naar bedrijven. Voor de voorwaarden en controle van de kwaliteit van het koelwater dat datacenters lozen is het waterschap verantwoordelijk.
De opwarming door klimaatverandering zorgt voor langere en drogere zomers en leidt tot hoger (drink)waterverbruik door huishoudens en bedrijven. Ook de kwaliteit van het oppervlaktewater heeft de bijzondere aandacht van PWN, de waterschappen en de provincie.
De meeste tijd van het jaar gebruiken datacenters koude lucht als koeling. Tijdens warme zomerdagen wordt ook waterkoeling bijgeschakeld. Dit is drinkwater dat wordt afgenomen van het waternet van waterbedrijf PWN. Kijk voor meer informatie over watergebruik door datacenters en contact op de website van PWN.
In ons drinkwater zit een klein beetje keukenzout (natriumchloride). Dat wordt bij de waterinname door datacenters uit het water gedestilleerd; zout water is corrosief en kan de gevoelige dataopslag-apparatuur beschadigen. Dit zoutige water – ook wel brijn genoemd – wordt vervolgens afgevoerd naar het oppervlaktewater; brijn is niet zouter dan het oppervlaktewater in bijvoorbeeld sloten. Het waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verleent vergunningen voor de afvoer van water in oppervlaktewateren in de Kop van Noord-Holland. Kijk voor meer informatie en contact op de website van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
Voor de vergunningverlening voor lozingen in het riool zijn gemeenten bevoegd gezag.
- Voor informatie over lozingen in oppervlaktewater in het zuidelijke deel van Noord-Holland, leest u meer op de website waterschap Amstel Gooi en Vecht
- Voor informatie over de drinkwatervoorziening in het zuidelijke deel van de provincie, leest u meer op de website van Waternet.
In de Noord-Hollandse Datacenterstrategie neemt de provincie vestigingsvoorwaarden op voor het watergebruik.
Energie
Energieverbruik is een belangrijk aandachtspunt in de datacenterstrategie die de provincie opstelt.
Datacenters gebruiken 0,32 % van het totale energiegebruik (inclusief gas enzovoort) van Nederland. Ze gebruiken 2,3% van de stroom in Nederland.
De warmte van datacenters kan gebruikt worden voor de verwarming van gebouwen. Dit gebeurt al op een aantal plekken maar nog niet overal. De (financiële) haalbaarheid daarvan is onder andere afhankelijk van de temperatuur van die restwarmte (hoe hoger, hoe beter), de aanwezigheid (op korte afstand) van voldoende afnemers en de aanwezigheid van goede infrastructuur om die restwarmte te transporteren (zoals een warmtenet).
Vergunning, toezicht en handhaving
De provincie en gemeenten verlenen milieuvergunningen aan bedrijven en organiseren het toezicht op die vergunningen.
De provincie is verantwoordelijk voor de grotere datacenters en de gemeente voor kleinere datacenters. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voert dat toezicht namens de provincie Noord-Holland uit.
Medio maart 2021 ontstond onduidelijkheid over de verlening van een milieuvergunning voor datacenters voor de vestiging van een nieuw datacenter in de gemeente Hollands Kroon.
De provincie en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied bekijken per situatie met de betrokken gemeente welke aanvullende stappen nog nodig zijn in de vergunningverleningsprocedure. Of een milieueffectrapportage wordt uitgevoerd wordt ook per situatie beoordeeld.
Datacenterstrategie
Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden.
De concept-datacenterstrategie van juni 2021 is door de provincie aangepast naar aanleiding van gesprekken met verschillende betrokken partijen over de conceptstrategie. Het uitgangspunt van de strategie blijft onveranderd: Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden.
Alleen op bedrijventerreinen in Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon kunnen nog nieuwe datacenters worden gevestigd. Daarnaast wordt het verplicht dat de gemeenten waar datacenters zich nog kunnen vestigen met de provincie afspraken maken over de manier waarop de datacenters worden ingepast in het landschap en over het gebruik van energie, water en het benutten van restwarmte. Met de datacentersector maken we aanvullende afspraken over duurzaamheidsprestaties. Via vergunningverlening, toezicht en handhaving sturen we op naleving van de regels in bestemmingsplannen en op het gebied van milieu.
De Datacenterstrategie Noord-Holland 2022-2024 is op 31 januari 2022 door Provinciale Staten vastgesteld. Daarmee stelt Noord-Holland als eerste in Nederland een datacenterstrategie vast, die landelijk navolging verdient.